Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟ...ΠΡΟ..ΠΑΙΔΕΙΑ

Η μουσική είναι φυσικό κομμάτι της ζωής για τα μικρά παιδιά. Μπορούν να τραγουδήσουν στα αρκουδάκια τους, να κουνήσουν τα πόδια τους ρυθμικά ακούγοντας έναν έμμετρο λόγο και να απολαύσουν το τραγούδισμα των γονέων τους - ακόμη κι αν εκείνοι είναι τελείως παράφωνοι!

Η μουσική είναι μέρος του "πλούσιου αισθητηριακού περιβάλλοντος" όπως τονίζουν οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει απλά ότι η έκθεση των βρεφών-νηπίων σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων, μυρωδιών, υφών, χρωμάτων και ήχων δημιουργεί αυτομάτως περισσότερα μονοπάτια μεταξύ των κυττάρων στον εγκέφαλό τουςΑυτές οι νευρικές συνδέσεις θα βοηθήσουν τα παιδιά σχεδόν σε κάθε τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων της ανάγνωσης και των μαθηματικών.

Αυτό μπορεί να συμβεί με την ακρόαση αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε μουσικά δρώμενα. Φυσικά υπάρχει ακόμη ένας λόγος να εισάγεται τα παιδιά σας στον κόσμο της Μουσικής: είναι εξίσου ευχάριστο και για εσάς!

Μεταξύ των ηλικιών 1-3 τα παιδιά βιώνουν τη μουσική ενεργά! Η παθητική ακρόαση (π.χ στο αυτοκίνητο) είναι μια χαρά, όμως δώστε την ευκαιρία στο παιδί να λικνιστεί, να περπατήσει, να κυλίστεί, να χτυπήσει παλαμάκια και να κινηθεί στο ρυθμό!
Δημιουργείστε τα δικά σας τραγούδια, χρησιμοποιείστε το όνομα του παιδιού σας στους στίχους, δείξτε του πώς να κινείται σε ένα γρήγορο τραγούδι και πώς σε ένα αργό. Χρησιμοποιείστε μπαλόνια, λούτρινα αρκουδάκια, μαντήλια για να χορέψουν μαζί με αυτά. Χτυπήστε διάφορα αντικείμενα σε διαφορετικές επιφάνειες και παρατηρήστε μαζί τον παραγόμενο ήχο! Διαφοροποιήστε το tempo και την ένταση και δείτε το παιδί σας να το απολαμβάνει!