Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΤΟ ΒΡΗΚΑ! ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ ΠΙΑΝΟ!

Συχνά ίσως αναρωτιέστε αν το παιδί σας που λατρεύει τη μουσική είναι έτοιμο να ξεκινήσει μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα επισήμως για να διδαχθούν κάποιο όργανο μεταξύ των ηλικιών 5 και 7. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι το πιάνο ή το αρμόνιο είναι ένα καλό όργανο για να ξεκινήσουν, μιας και αποδεδειγμένα τα παιδιά που μαθαίνουν δεξιότητες πληκτρολόγησης κατανοούν καλύτερα τις θεμελιώδεις μουσικές έννοιες που απαιτούνται για άλλα όργανα ή ακόμη και για τη φωνητική μουσική. Τα έγχορδα είναι επίσης μία καλή αρχή. Τα πνευστά είναι ορθότερο να ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω των απαιτήσεων που έχουν για την εκτέλεσή τους.


Αν τα μαθήματα πιάνου ήταν μία βαρετή και ανιαρή δραστηριότητα για εσάς στην παιδική ηλικία, πιθανόν να είναι και για το παιδί σας. Αν το πιέσετε να μάθει μουσική, το παιδί σας πιθανότατα θα αντιδράσει και δε θα θέλει. Αλλά αν το παιδί σας εκφράζει ενδιαφέρον για να μάθει να παίζει ένα όργανο και φαίνεται ενθουσιασμένο με την ιδέα, τότε δεν έχετε παρά να του δώσετε την ευκαιρία να το πραγματοποιήσει.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συγκέντρωση, αφοσίωση και ώρες μελέτης. Συχνά παρομοιάζεται με τις προπονήσεις που κάνει ο αθλητής πριν κατέβει στον αγώνα.

Πριν ξεκινήσετε το παιδί σας μαθήματα μουσικού οργάνου, καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε τα εξής:

 
• Η εκτέλεση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί φυσική και σωματική ετοιμότητα. Το παιδί σας έχει την κατάλληλη φυσική ανάπτυξη και τον έλεγχο του σώματός του; Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί μουσικοπαιδαγωγοί δεν επιτρέπουν την εκμάθηση ενός οργάνου πριν από ορισμένη ηλικία. Ένας καλός δάσκαλος μουσικής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σωματική ετοιμότητα του παιδιού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι απαγορεύεται σε άτομα με ιδιαίτερη σωματική διάπλαση και ικανότητες να μάθουν ένα μουσικό όργανο (πολλές φορές μάλιστα τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα), όμως σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένας έμπειρος και εξειδικευμένος δάσκαλος.
• Μπορεί το παιδί σας επικεντρωθεί σε ένα πράγμα για 20-30 λεπτά;
• Είναι στο επίπεδο που κατανοεί και χρησιμοποιεί γράμματα και τους αριθμούς;
• Έχει το παιδί σας επαρκή έκθεση στη μουσική; Μπορεί  να κρατήσει ένα σταθερό ρυθμό, να εντοπίσει τη λάθος μελωδία σε ένα γνώριμο τραγούδι ή να επαναλάβει βασικά ρυθμικά ή μελωδικά μοτίβα;
• Είναι πρόθυμο το παιδί σας να παρακολουθήσει τα μαθήματα και να κάνει τακτική εξάσκηση;

Βέβαια, ακόμη και αν η απάντηση σε κάποιες από τις ερωτήσεις είναι αρνητική, δεν έχετε να χάσετε τίποτα από το να απευθυνθείτε σε ένα δάσκαλο ή σε ένα ωδείο. Πιθανόν, προτού ξεκινήσει η εκμάθηση του οργάνου να χρειαστούν μερικά μαθήματα μουσικής προπαιδείας, ώστε να ενταχθεί καλύτερα και ευκολότερα το παιδί στον κόσμο της μουσικής και της θεωρίας της.

Η μουσική είναι έμφυτη σε όλους μας. Όλο και περισσότερες έρευνες τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μουσική μπορεί να είναι προγενέστερη της γλωσσικής ανάπτυξης. Συνεπώς, είτε το παιδί σας γίνει μεγάλος και τρανός πιανίστας  είτε απλά απολαμβάνει το τραγούδι στο ντους, εσείς δεν έχετε παρά να ενθαρρύνετε την αγάπη για τη μουσική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.