Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΕΝΑ...MOZARTASOL Κ.448 ΚΑΘΕ 8 ΩΡΕΣ/ ΜΕΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ

Γράφει o Sol που είναι Mozarto...solic!

Mozartasol: Δεν αστειευόμαστε! Κάπως έτσι θα ονομαζόταν η μουσική του Mozart αν ήταν χάπι.

Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική του Μότσαρτ βελτίωσε την όραση σε αρρώστους με γλαύκωμα και επέδρασε καταλυτικά σε νευρολογικές διαταραχές.
Στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο ερευνητές κατέληξαν οτι όσοι ασθενείς άκουσαν για δέκα λεπτά Μότσαρτ συγκεντρώθηκαν καλύτερα και είχαν πιο δυνατή όραση σε εξετάσεις που μετρούσαν ολόκληρο το οπτικό τους πεδίο.
Περαιτέρω έρευνες γύρω από την θεραπευτική αξία της μουσικής του Mozart έγιναν σε ασθενείς με επιληψία όπου και απεδείχθη ότι η ακρόαση του Mozart - και μάλιστα της σονάτας Κ.488 (ακούστε τη στο διαδίκτυο, αξίζει) - μπορεί να μειώνει τον αριθμό και την σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς ακόμη και σε επιληπτικό κώμα.
Η πιθανή εξήγηση που δόθηκε στο φαινόμενο είναι ότι η λεπτή αρχιτεκτονική υφή της μουσικής του Mozart μπορεί να αποκαθιστά την ρυθμική φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου που στην περίπτωση της επιληψίας παθαίνει ένα είδος 'αρρυθμίας'. Η μουσική του Mozart είναι απλή αλλά και μεγαλοφυής, διαθέτει μελωδία αλλά και άκρως εγκεφαλική ανάπτυξη με τέτοιο όμως τρόπο δοσμένη που να τρέφει μυαλό αλλά και ψυχή. Έτσι χρησιμοποιείται κατεξοχήν στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας με στόχο τη χαλάρωση (relaxation) και την αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού stress, ιδιαίτερα τα αργά μέρη με ρυθμική αγωγή andante.

Μozartasol λοιπόν και χωρίς συνταγή γιατρού!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ: ΠΡΟΣΟΝ Ή ΔΥΣΚΟΛΙΑ; ΛΟΓΙΚΗ Ή ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ; ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ή ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑ;

Γράφει η Φα που είναι (Φ)αριστερόχειρας.

Αριστεροχειρία ονομάζεται η προτίμηση για χρήση του αριστερού χεριού αντί του δεξιού για καθημερινές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γράψιμο. Σύμφωνα με μελέτες ένας στους δέκα ανθρώπους είναι αριστερόχειρας, με ανδρική πλειοψηφία αυτού του ποσοστού. Αιτίες που κάποιος γίνεται αριστερόχειρας μπορεί να είναι η στάση του εμβρύου και το δάχτυλο στο στόμα, το LRRTM1 γονίδιο, η χρόνια βλάβη του δεξιού χεριού και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση.
Για πολλά χρόνια, η προτίμηση του αριστερού χεριού θεωρείτο αρνητική συνήθεια και στίγμα για την κοινωνία. Πολλοί γονείς προσπαθούσαν με αντιπαιδαγωγικούς τρόπους να επιβάλλουν τη χρήση του δεξιού χεριού στα παιδιά τους.
Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η αριστεροχειρία δεν είναι ελάττωμα. Είναι αποτέλεσμα της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου, δηλαδή μια ιδιαιτερότητα που οφείλεται στην ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου.

Το δεξί ημισφαίριο, που κυριαρχεί στους περισσότερους αριστερόχειρες, θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και της διαίσθησης, ενώ το αριστερό ημισφαίριο, που είναι κυρίαρχο στους δεξιόχειρες, είναι το ημισφαίριο της λογικής και της αναλυτικής σκέψης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα πιο «ισχυρό» δεξί ημισφαίριο σχετίζεται με μεγαλύτερη κλίση σε δεξιότητες που απαιτούν φαντασία και σύνθεση, όπως π.χ. η μουσική και η ηθοποιία, αλλά και η αρχιτεκτονική. Ίσως γι’ αυτό πολλοί αριστερόχειρες διακρίνονται σε αυτούς τους τομείς.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Οι προσαρμογές για αριστερόχειρες έχουν φθάσει και στον κόσμο της μουσικής. Συχνά, κιθάρες και συναφή όργανα με βραχίονα κατασκευάζονται ειδικά για αριστερόχειρες (αν και με μεγαλύτερο κόστος, περίπου 10 ως 20%). Ακόμα και «ανεστραμμένα» πιάνα έχουν κατασκευασθεί, στα οποία οι υψηλότερες νότες αντιστοιχούν στο αριστερό άκρο αντί για το δεξί. Επίσης, κατασκευάζονται και αριστερόχειρες τρομπέτες. Παρότι οι βαλβίδες της τρομπέτας κανονικά είναι σχεδιασμένες για το δεξί χέρι. 
Από την άλλη, πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην οργανοπαιξία, διότι η διαφορετική επικράτηση λειτουργίας του ημισφαιρίου δεν επηρεάζει αυτή καθαυτή την κινητική λειτουργία και επομένως δε συντρέχει προφανής λόγος για τον οποίον θα πρέπει δεξιόχειρες και αριστερόχειρες να κρατούν ή να εκτελούν το όργανό τους διαφορετικά. Η περαιτέρω επιλογή είναι καθαρά θέμα παιδαγωγικής ή προσωπικής απόφασης.