Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΑΞΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ;

Η Ρε από τα Ντορεμιφασολάκια έψαξε στο διαδίκτυο, εντυπωσιάστηκε και σας ενημερώνει:

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες για τη σημασία της Μουσικής και των Ήχων στην ανάπτυξη των παιδιών. Σας παραθέτω μερικές από αυτές:

  • έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έδειξε ότι τα γεννημένα πρόωρα λιποβαρή νεογνά κερδίζουν βάρος και σωματική μάζα πιο γρήγορα όταν νανουρίζονται ακούγοντας τις μελωδικές συγχορδίες της μουσικής του Μότσαρτ.
  •  ...έρευνες έχουν αποδείξει ότι νεογνά τα οποία, κατά τη διάρκεια της κυοφορίας τους, εκτέθηκαν σε συγκεκριμένο κομμάτι μουσικής, αντέδρασαν διαφορετικά από ομάδα νεογνών τα οποία δεν είχαν ακούσει το συγκεκριμένο κομμάτι κατά τη διάρκεια της κυοφορίας τους.
  • σε μελέτες 212 ερευνητών που αφορούσαν σε δίδυμα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κοινές ακουστικές εμπειρίες της ενδομήτριας ζωής εξηγούν κατά περίπου 20% την υψηλή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη νοημοσύνης των διδύμων που μεγαλώνουν χωριστά
  • ο Άγγλος γιατρός Salk ανακάλυψε ότι οι ρυθμικοί, ήρεμοι κανονικοί χτύποι της καρδιάς της μητέρας ενίσχυαν και ηρεμούσαν το έμβρυο, ενώ οι άτακτοι από το στρες χτύποι της καρδιά της, το τάραζαν. Όταν ο γιατρός αυτός έβαλε σε θερμοκοιτίδες στα πρόωρα βρέφη να ακούνε τον ρυθμό της καρδιάς της μητέρας (μέσα από κασσέτα), παρατήρησε γρήγορη αύξηση του βάρους τους.
  • το έμβρυο αγαπάει την απαλή κλασσική μουσική - ιδίως Mozart και του Βιβάλντι - ενώ ενοχλείται από την έντονη μουσική του Μπετόβεν και αρρωσταίνει από την μοντέρνα μουσική «σκληρού μετάλλου» δίνει κλωτσιές στη μητέρα του, όταν ακούει αυτή τη μουσική
  • το τραγούδι της μητέρας και του πατέρα και μάλιστα σε χορωδία συγκλονίζουν το έμβρυο και βοηθούν την αρμονική του ανάπτυξη, γιατί κάθε ήχος βοηθάει στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου μέρους του ανθρώπινου σώματος
  • Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχοβιολόγο Καρολίν Γκρανιέ-Ντεφέρ του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» του Παρισιού, ζήτησαν από 50 εγκύους να ακούνε συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δύο φορές τη μέρα. Όταν τα μωρά γεννήθηκαν και ήταν πια ενός μηνός, οι ερευνητές έπαιξαν στα μωρά, την ώρα που κοιμούνταν, τόσο την ίδια μελωδία που άκουγαν στη μήτρα όσο και μια άλλη.Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι παλμοί της καρδιάς των κοιμισμένων βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 χτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, έναντι επιβράδυνσης κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας...


Αυτά για την ώρα!σύντομα θα δημοσιεύσουμε και άλλες έρευνες. Αν έχετε ακούσει κι εσείς κάτι και σας εντυπωσιάζει μπορείτε να μου το γράψετε για να το πώ και στα άλλα Ντορεμιφασολάκια;

ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ...ΜΑ ΕΓΩ ΑΚΟΥΩ, ΕΧΩ ΑΥΤΙΑ!

Ο Ντο από τα Ντορεμιφασολάκια μας εξηγεί:

Η αίσθηση της ακοής αναπτύσσεται γύρω στους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Τα έμβρυα ακούνε το ρυθμικό ήχο της μητρικής καρδιάς περίπου 26 εκατομμύρια φορές!!
Όλες οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν τη σημασία της μουσικής αλλά και του ηχητικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τί να κάνω;
Να χαλαρώσετε, να βάλετε μία όμορφη μελωδία που σας αρέσει στο δωμάτιο, να τραγουδήσετε ή ακόμη και να χορέψετε (μην ξεθεωθείτε εννοείται!) Η κλασσική μουσική και ιδιαίτερα ορισμένες σονάτες του Μοzart συστήνονται ανεπιφύλακτα!
Γιατί να το κάνω;
Γιατί εκτός από τη δική σας ηρεμία που ξέρετε πόσο επηρεάζει το μωρό σας, το ίδιο το μωρό ηρεμεί, αναπτύσσεται καλύτερα και αργότερα επαναλαμβάνοντας τις μελωδίες αυτές, το μωρό σας θα αντιδράσει θετικά!

ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ! ΕΙΜΑΣΤΕ...

...τα Ντορεμιφασολάκια!
 Είμαστε 5 φίλοι, ο Ντο, η Ρε, η Μι, η Φα και ο Σολ! Όταν μεγαλώσουμε θα γίνουμε νότες, όπως ο Λα και η Σι!
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να παίξουμε πολλά μουσικά παιχνίδια, να μάθουμε τα μουσικά όργανα και να διασκεδάσουμε!
Μπορείτε να έρθετε να παίξουμε όλοι μαζί αν θέλετε! Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, παππούδες!
Το σπίτι μας είναι στην οδό Πενταγράμμου και ο δάσκαλός μας ο Κος Κλειδοσολάκης!


Άντεεε σας περιμένουμε! Μην αργήσετε!